82 Noord-Hollandse verdachten kunnen zich in hun handjes wrijven. Van het stelen van een roze jurk tot een doodsbedreiging, van mishandeling tot smokkelen. Ze lijken ermee weg te komen. Vanwege een overschot aan zaken en een gebrek aan zittingsruimte, heeft het Openbaar Ministerie de rechtbank in Haarlem gevraagd om de 82 zaken te schrappen.

Volgens het OM gaat het om zaken tussen 2010 en 2016 die nog niet behandeld zijn, meldt NH Nieuws. De politierechter zou zich hierover moeten buigen, maar het systeem piept en kraakt. Door in een keer tientallen zaken te laten vervallen hoopt het OM de rechtbank de ruimte te geven die zij nodig heeft.

De zaken zijn van een 'juridisch minder zware aard', stelt het OM. ''We zijn er niet echt blij mee, maar hopen meer ruimte te creeëren voor de actualiteit.'' Daarbij vindt het OM dat het bij sommige lichtere overtredingen niet gepast is om iemand na tien jaar nog te vervolgen.

Van winkeldiefstal tot mishandeling
De vergrijpen lopen uiteen. Er zitten kleine diefstallen tussen van bijvoorbeeld een roze jurk, een stuk kaas en cosmetica. Maar ook wat grotere diefstallen als die van een boot en een graafmachine. Daarnaast staan er ook zwaardere misdrijven op de lijst om geschrapt te worden: enkele mishandelingen en bedreigingen lijken geen verder gevolg te krijgen.

Van een verdachte uit Den Helder die met kracht een kind tegen een muur duwde tot een Purmerender die een ferme klap uitdeelde en zijn slachtoffer toebeet: "Kankerturk, ik ga jouw kop eraf halen." Ook een smokkelaar komt met de schrik vrij. In 2010 zou een verdachte 15.725 euro langs de douane hebben gekregen. Bij de 82 zaken zitten enkele fraudeurs die in het bezit waren van een vals paspoort.

Volgens het OM zijn de slachtoffers vooraf geïnformeerd. Geen van hen zou bezwaar hebben ingediend tegen de gang van zaken. "Dat zouden ze kunnen hebben gedaan door te reageren op ons bericht, maar we hebben helemaal niets teruggekregen van slachtoffers."