De koe mag gewoon de wei in. Want als ze daar hun behoefte doen is dat niet slechter voor het milieu dan als ze in de stal staan. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten. Milieuorganisaties vroegen om een aparte vergunning voor de koe in de wei, maar die is dus niet nodig. De advocaat van een van de milieuorganisaties is teleurgesteld: "Het is niet geregeld. Het is nu een anarchie."

Eigenlijk is niemand er tegen dat koeien zoveel mogelijk grazen in de wei en daarmee minder vaak in de stal staan. Het is minder schadelijk voor het milieu.

Want eenmaal buiten zijn de dieren niet in de stal. En poepende en plassende koeien in een stal zorgen voor meer stikstofproductie dan als ze dat buiten doen. Het stikstofniveau is namelijk hoger als de uitwerpselen gemengd worden, iets wat in de stal gebeurt.

Mest van koeien in de wei kent een veel lagere ammoniakemissie dan mest die in de stal is opgevangen en opgeslagen en vervolgens op het land wordt uitgereden. Een koe poept en plast nooit tegelijkertijd dus vermengen de uitwerpselen zich veel minder in de wei.

Toch stapten Mobilisation for Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu naar de rechter. Ze zien koeien ook liever in de wei maar vinden dat boeren een natuurvergunning moeten aanvragen voordat ze daar gaan grazen.

Want ze doen er ook hun behoefte en zorgen zo voor een toename van de stikstofuitstoot. Het is volgens hen in strijd met Europese natuurbeschermingsregels.