Een Spaanse man keerde zichzelf extra loon uit in de vorm van hammetjes. Dat schrijft The Guardian. Zes jaar lang nam hij jamón mee uit het warenhuis waar hij werkte, waarmee hij een winst opstreek van 520.000 euro. Hij zit nu zijn straf uit in de gevangenis.

De hammetjesdief uit Huelva, in Zuid-Spanje, was jarenlang verantwoordelijk voor de leveringen en het droogproces van de ham. De ideale positie om jarenlang illegaal hammetjes uit het warenhuis door te verkopen. Hij verkocht op die manier meer dan 7.000 hammetjes, waarvan 100 ‘jamón de jabugo’, een unieke soort uit de regio. Die bijzondere hammetjes waren afkomstig van varkens die de laatste drie maanden van hun leven enkel eikels mochten eten. Daardoor steeg de waarde van zo’n hammetje al snel naar 500 euro per jamón. Zo kon de man op een relatief korte periode bijna een half miljoen euro opstrijken.

De feiten dateren van de periode tussen 2007 en 2013, maar de man verscheen pas recent voor de rechter. Hij riskeerde een celstraf van maar liefst zes jaar. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 maanden en 29 dagen, omdat de zaak zo lang uitgesteld werd. Ook zijn echtgenote werd veroordeeld als handlanger. Samen moesten ze 529.900 euro terugbetalen aan de werkgever.