Een Oekraïense miljonair heeft het leger van zijn land gevraagd zijn eigen villa te bombarderen nadat hij op beveiligingsbeelden had gezien dat er Russische soldaten in zijn huis zaten.

Andrei Stavnitser, de steenrijke directeur van een Oekraïens IT-bedrijf, is aan het begin van de oorlog van zijn huis in Irpin (bij Kiev) naar Polen gevlucht. Hij vertelde bij Good Morning Britain van de Britse zender ITV dat hij op de bewakingsbeelden zag dat Russische troepen, inclusief een raketwerper, in de richting van zijn huis gingen.

"Ze hadden de meeste camera's in het huis vernietigd, maar er was nog één kleine webcam die het wel deed", zei hij. Hij zag dat de mensen die zijn huis beveiligden, werden uitgekleed, ondervraagd en de bossen werden ingestuurd.

Volgens de miljonair waren er twaalf legervoertuigen op zijn grondgebied en schoten ze vanuit zijn huis. Hij zei tegen ITV dat hij enorme walging voelde, toen hij dat zag gebeuren, waarna hij het leger belde en vroeg om zijn huis met de grond gelijk te maken.

Stavnitser zegt dat ze op zijn verzoek zijn ingegaan en dat de Russen in zijn huis 'gelukkig zijn geëlimineerd'. Hij zou op zijn Facebookpagina het bewijs hebben gezet. Of dat klopt, is moeilijk te verifiëren.

Zijn huis zou hartstikke nieuw zijn geweest, maar hij zegt dat hem dat weinig interesseert. "Ik wil er alles aan doen om het leger van Oekraïne aan de overwinning te helpen."