Een nieuwe doorbraak in de strijd tegen kanker. Na toediening van een kankervaccin lijkt de 10-jarige Mechelse herder Rax genezen van botkanker. Het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam verwijderde eerst een tumor bij de hond en gaf hem daarna het vaccin. Het experiment lijkt zeer succesvol te zijn verlopen: ''De baasjes laten weten dat hij weer de oude is'', aldus een betrokken hoogleraar.

Niet alleen bij botkanker, ook bij honden met blaaskanker lijkt het vaccin aan te slaan. Volgens Arjan Griffioen, hoogleraar experimentele oncologie bij het Amsterdam UMC, moet er nu worden gekeken of het kankervaccin effect heeft bij grote groepen honden. ''Dan is de volgende stap om een klinische studie uit te voeren bij mensen. Ons immuunsysteem lijkt grotendeels op dat van een hond'', aldus de hoogleraar tegen de NOS.

Mogelijk alternatief voor chemotherapie
Waar veel vaccins worden ingezet voor preventie, is dit vaccin gericht op het genezingsproces. Eerst moet kwaadaardig weefsel zijn verwijderd, dan kan het vaccin helpen om de groei van nieuwe tumoren te voorkomen. In het vaccin zit een eiwit dat alleen in tumoren voorkomt. Het eiwit moet het immuunsysteem triggeren.

Als het kankervaccin de gehoopte resultaten oplevert zou dit in sommige gevallen mogelijk chemotherapie kunnen vervangen. Waar chemotherapie niet alleen kankercellen sloopt maar ook een hoop bijkomende schade veroorzaakt, is het vaccin een stuk minder heftig voor het lichaam. Ook zorgt het voor minder bijwerkingen. De eerste goed werkende therapeutische kankervaccins kunnen volgens deskundigen binnen 10 jaar in gebruik genomen worden.