Nederland heeft veertien grote jachten van Russische oligarchen 'onder verscherpt toezicht' gesteld. Dat blijkt uit een brief van minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Het toezicht houdt in dat de jachten Nederland niet uit mogen en niet mogen worden overgedragen aan de eigenaren.

Het gaat om luxe schepen die bij werven liggen waar eraan wordt gewerkt. Volgens Hoekstra gaat het om twaalf schepen die in aanbouw zijn, en twee die in Nederland zijn voor periodiek onderhoud. Er zitten superjachten bij met een lengte van meer dan 35 meter.

De rijke Russen kunnen dus voorlopig geen gebruik maken van de miljoenenspeeltjes. Volgens Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane, werken Nederlandse jachtenbouwers goed mee met de beslaglegging. "We merken dat de werven in Nederland ondanks de grote impact van de sancties volledig meewerken."

De luxe bootjes zijn een onderdeel van de sancties tegen Rusland en de rijke vrienden van Poetin. De Russische leider wordt in het zadel gehouden door invloedrijke zakenmensen. Door die mensen direct aan te pakken willen regeringen druk uitoefenen op Poetin om de oorlog in Oekraïne te stoppen.

Tot nu toe is volgens minister Hoekstra al voor 155 miljoen euro aan transacties geblokkeerd en heeft Nederland al 516 miljoen euro aan tegoeden 'bevroren'.