Menig bakker zal jaloers hebben gekeken naar de aflevering ‘Pannenkoeken’ van de Tsjechische animatiekinderserie Buurman en Buurman. In de serie ontwikkelen de klussende buurmannen op onnavolgbare wijze een systeem waardoor het pannenkoeken bakken efficiënt en op grote schaal kan plaatsvinden. In een opblaasbaar zwembad wordt het beslag geklutst, waarna het met een tuinslang in een pannetje wordt gepompt. Vervolgens belandt de pannenkoek met een slim mechanisme van de ene pan in de andere om aan twee kanten bruin te bakken.

Maar, dachten techjournalist Bram van Dijk en zijn vader Kees, zou die machine ook in het echt werken? In de schuur van vader Kees namen ze de proef op de som. Volgens zoon Bram had het project wel wat ‘voeten in de aarde’, zegt hij tegen RTL. Onder andere het pompen van het beslag verliep niet vlekkeloos; het beslag zat overal. Van hun bouwavontuur doen ze verslag op YouTube onder de noemer Voor elkaar. Dat is de Nederlandse vertaling van A je to, de Tsjechische kreet van Buurman en Buurman.

Maar uiteindelijk stond de machine als een huis: de pannenkoeken rollen goudbruin uit de pan. Vader en zoon Van Dijk zijn dik tevreden. Voor een volgende aflevering willen ze een ander project van de buurmannen nabouwen. Onder andere een tot auto verbouwde hometrainer staat al op de verlanglijst.
Filmpje