Een klimaatorganisatie in Hannover die binnenkort een grote protestactie op touw zet, heeft bedankt voor een optreden van de Duitse singer-songwriter Ronja Maltzahn. De lokale afdeling van Fridays for Future (FFF) die het protest organiseert gaf daarbij een opvallende reden: Ronja is wit en heeft dreadlocks.

In een statement geeft de organisatie in heldere taal aan wat precies het probleem is met het uiterlijk van de zangeres. Dreadlocks zijn "verbonden met de identiteit van zwarte mensen die het als teken van onderdrukking gebruikten tijdens de slavernij door witte mensen", aldus het statement. De haardracht van Maltzahn is culturele toe-eigening, "omdat we als blanken niet te maken hebben met de geschiedenis of het collectieve trauma van onderdrukking vanwege ons voorrecht."

Maltzahn is niet te spreken over de reden waarom haar optreden wordt geannuleerd. Op Instagram deelde ze het privébericht van FFF waarmee de annulering van haar optreden werd aangekondigd. "Juist bij deze wereldwijde klimaatstaking willen we inzetten op een anti-kolonialistisch en antiracistisch verhaal, waarbij het voor ons niet verdedigbaar is een blank persoon met dreadlocks op ons podium te hebben", staat in de brief.

De zangeres en liedjesschrijver trekt fel van leer tegen de organisatoren die haar vanwege haar kapsel niet meer op het protest willen. Ze vindt het "jammer vanwege uiterlijke kenmerken te zijn uitgesloten. We willen mensen niet discrimineren vanwege hun culturele achtergrond, maar culturele diversiteit een podium geven, waarderen en vieren."

FFF liet de zangeres weten dat ze alsnog welkom zou zijn op het klimaatprotest als ze haar dreadlocks afknipte.