Het moet een reis worden voor de Britten om de banden met de voormalige koloniën Belize, Jamaica en de Bahama's aan te halen. Maar nog voor prins William en prinses Kate goed en wel begonnen zijn, is er al een schandaal: ze moeten hun bezoek aan een dorp afzeggen na protesten van de lokale bevolking.

In navolging van Barbados, dat zich eind vorig jaar helemaal losmaakte van het Verenigd Koninkrijk en de republiek uitriep, gaan er ook in Belize, Jamaica en de Bahama's stemmen op om volledig op eigen voet verder te gaan. Een goede reden voor de Britse prins William en zijn vrouw Kate om eens een diplomatiek reisje te ondernemen.

Maar daar blijkt niet iedereen van gediend. De volgens officiële tellingen 772 inwoners van het kleine Indian Creek voorkwamen dat het koninklijk paar hun dorp bezocht. In Indian Creek wonen Maya's, één van de oudste inheemse stammen van Midden-Amerika. Zij gingen de straat op om te protesteren tegen de komst van William en Kate.

Ze zijn boos omdat een natuurfonds van William land van hen zou hebben afgepakt. Op protestbordjes wordt daarom een link naar het koloniale verleden gelegd. Tot 1981 was Belize een kolonie van de Britten. Inmiddels heeft het land een eigen regering, maar officieel is het staatshoofd nog steeds koningin Elisabeth.

Groot-Brittanniëcorrespondent Anne Saenen: "Het koloniale verleden is een gevoelig punt voor het Koningshuis. Daarom is het zo opvallend dat dit zo last-minute wordt afgeblazen. Zo'n trip als deze wordt maanden voorbereid en heel zorgvuldig gepland. Je merkt echt dat het heel gevoelig ligt aan hoe voorzichtig ze hiermee omgaan."

Het Koningshuis kan dan ook niet bepaald een nieuw schandaal gebruiken. Het lag de afgelopen tijd veelvuldig onder vuur. Na de hele affaire rond Meghan en Harry, moest prins Andrew schikken in een misbruikzaak.

Toch ligt dit anders, denkt Saenen: "De Britten zien William en Kate los van prins Andrew. Zij zijn juist heel populair en hebben nauwelijks schandalen. Ik denk niet dat dit veel met het vertrouwen in hen zal doen."

Volgens lokale media waren de inwoners van Indian Creek ook boos omdat de helikopter van William en Kate op een voetbalveldje in het dorp zou landen. Volgens de dorpelingen was daarover niet met hen overlegd.

"Het lijkt dus echt om een heel lokaal probleem te gaan," zegt Saenen, die dan ook niet verwacht dat het incident veel gevolgen zal hebben voor de rest van de trip. "Maar het is natuurlijk wel vervelend dat het bij het eerste bezoek al misgaat."

Zeker nu er vooral in Jamaica, de tweede bestemming van het koninklijk paar, veel stemmen opgaan om het voorbeeld van Barbados te volgen. Maken de Britten zich zorgen? "Zo zou ik het niet willen noemen," vertelt Saenen. "Maar ze willen de samenwerking niet verliezen."

In Groot-Brittannië wonen en werken al jaren veel Jamaicanen. Sinds 2020 vervullen ze ook nog eens een belangrijke rol binnen het gezondheidssysteem, dat veel Oost-Europese medewerkers verloor vanwege de Brexit.

Correspondent Saenen: "William en Kate willen de Jamaicanen voor zich winnen, zonder dat ze dat heel duidelijk proberen. Zo hebben ze een ontmoeting met Usain Bolt gepland staan. Ze zijn sportfanaten en zoeken langs daar de verbinding."

Maar, als Jamaica uiteindelijk zou besluiten zich helemaal los te maken, zouden de Britten dat niet tegenhouden. "Ze zouden het wel erg jammer vinden," verwacht Saenen. "Maar in principe laten ze de landen daar vrij in."