Het was eerder deze week even schrikken voor een jongetje dat de tokkelbaan van een natuurpark in Costa Rica nam. Toen hij een paar seconden onderweg was botste hij op een luiaard die aan de kabel ging. Een filmpje van het incident werd miljoenen keren bekeken op social media.

Bij een tokkelbaan kunnen mensen hangend in een tuigje dat vastzit aan een kabel naar beneden suizen, in Costa Rica dus door een jungle met onverwachte obstakels. Een gids filmde hoe het jongetje voor hem nietsvermoedend zijn gang naar beneden inzet. "Niet remmen", laat de gids hem nog weten voor de afdaling.

Het jongetje komt na een paar seconde abrupt tot een stilstand. "Er is een luiaard!" zegt hij bij de botsing. "Ik raakte hem recht in zijn gezicht." Toch lijkt het dier, dat wel even verbaasd achterom kijkt, er goed vanaf te zijn gekomen. Gelukkig wist het kind nog net op tijd zijn rem genoeg te gebruiken. Ook hij bleef ongedeerd.

Voor Flavio Leiton Ramos, de eigenaar van Go.Adventure Arenal Park in La Fortuna, Costa Rica, was het een raadsel waar het dier vandaan kwam. Zeven voorgaande mensen aan de tokkelbaan hadden het niet gezien. "En binnen dertig seconden zat daarna ineens een luiaard op de kabel", zegt hij. "Het kind heeft echt goed gehandeld door zijn rem te gebruiken."

"Moeten we nu wachten?" zegt het kind, eenmaal bekomen van de schrik, in het filmpje. Want de luiaard, een diersoort bekend om zijn traagheid, maakt na de botsing niet bepaald de indruk haast te hebben. Volgens Ramos moesten de jongen en de gids ongeveer een kwartier wachten voor ze verder konden.
Foto