Hij dronk water uit de fontein, brak in bij een bakkerij en slenterde door de straten van een Italiaans dorp. Nu is de zeldzame bruine beer gevangengenomen en afgevoerd naar een berenverblijf. Een doorn in het oog van dierenactivisten.

De bruine beer, door de Italiaanse bevolking Juan Carrito genoemd, is inmiddels een beroemdheid in het bergstadje Roccaraso, een dorp in Midden-Italië, en ver daar buiten.

De beer liep begin december een bakkerij binnen en at daar alle koekjes op. De twee jaar oude beer werd snel gevonden, verdoofd en afgevoerd naar een afgelegen gebied van het nationale park van Abruzzo, Lazio en Molise.

Maar Juan Carrito kwam terug. Een week later werd de Marsicaanse bruine beer weer gesignaleerd in Roccaraso. Hij werd in de sneeuw gefilmd terwijl hij een hond van zich afschudde die om hem heen beet en blafte.

De afgelopen twee jaar bracht de beer regelmatig een bezoek aan het dorp. Hij slenterde door de straten en dronk uit de fonteinen. Onlangs werd hij nog in de buurt van het treinstation gespot.

Zondagmiddag werd de beer weer gevangengenomen. Hij werd verleid met aas en liep een berenval in. Het dier werd verdoofd en dit keer naar een berenreservaat gebracht.

De autoriteiten zeiden dat het een moeilijke beslissing was, maar dat het vangen van de beer noodzakelijk was vanwege zijn 'zelfverzekerde gedrag' en dat dit het beste was voor zijn eigen veiligheid, is te lezen in The Guardian.

"De interventie was nodig om de beer te beschermen en hem weg te houden van potentieel gevaarlijke situaties, maar ook van een omgeving waar hij te lang bijna alleen maar afval heeft gegeten", zei Lucio Zazzara, de directeur van het Majella National Park, een thuis voor Marsicaanse bruine beren.

Meer dan 600 mensen hadden een petitie ondertekend tegen de vangst van de beer. "Juan Carrito heeft nooit iemand kwaad gedaan", zegt Luigi Liberatore, de inwoner van Roccaraso die de petitie startte.

De Marsicaan is een soort bruine beer die ernstig bedreigd is en die leeft in de Italiaanse Apennijnen. In 2019 waarschuwde de Italiaanse tak van het Wereld Natuur Fonds (WWF) dat het dier met uitsterven werd bedreigd.

De populatie is de afgelopen 25 jaar afgenomen, waarbij 63 procent van de berensterfgevallen wordt toegeschreven aan illegale jacht of aanrijding door voertuigen.

Marsicaanse bruine beren trekken in de herfst en winter vaak naar steden op zoek naar voedsel. Het zijn meestal vrouwtjes met welpen of jonge beren.

Niet overal in Italië wordt de bruine beer met uitsterven bedreigd. Door Europese subsidies en de verhuizing van een paar beren uit Slovenië heerst er in het noorden van het land een ware berenplaag.