Een Australisch reptielenpark in New South Wales ligt al sinds januari onder vuur toen aan het licht kwam dat ze koala’s voor duizenden dollars verhuren aan mensen die hun «gasten willen imponeren» op events, in de horeca, of thuis. De regionale regering is op dit moment aan het bekijken of de wetgeving veranderd moet worden om die praktijk te kunnen verbieden.

Begin januari dook op de website van het ‘Australian Reptile Park’ een advertentie op over de ‘huur een koala’-dienst. Voor maar liefst 2.000 dollar (1.300 euro) per uur zouden hun verzorgers naar jou komen «met een koala of een andere inheemse soort zodat je in alle rust en comfort kunt genieten van het dier in jouw hotelkamer of thuis.» De advertentie is na een storm van kritiek van de website gehaald.

Vooral het feit dat de koala opgenomen is in de lijst van bedreigde diersoorten wordt aan de kaak gesteld, maar er wordt ook benadrukt dat het buideldier veel stress ervaart wanneer het in een onbekende omgeving terecht komt, zoals een hotelkamer.

Het groene parlementslid Cate Faehrmann noemde tijdens een parlementaire zitting de praktijk «walgelijk» en vroeg aan de bevoegde minister van Milieu James Griffin welke actie ondernomen zal worden om die «onacceptabele situatie» stop te zetten. «Het is overduidelijk niet ok», zei Griffin over de actie van het dierenpark. «Ik begrijp dat ze niet verder zullen gaan met hun actie en die dienst niet meer zullen verlenen», aldus de milieuminister na een gesprek met het Australian Reptile Park.

Binnenkort zou er evenwel een verbod aan de praktijk moeten komen om in de toekomst gelijkaardige situaties te vermijden. De regionale regering van New South Wales bekijkt nu of er daarvoor een wetswijziging nodig is. Eerder werd al aangekondigd dat de regering de koalapopulatie wil verdubbelen tegen 2050 om te voorkomen dat de diersoort uitsterft.

Het Australian Reptile Park heeft nog niet gereageerd op de heisa.