NANDI, Kenia: In een stenen klaslokaal in de landelijke Riftvallei in Kenia maakt Priscilla Sitienei, die vandaag 99 werd, aantekeningen, samen met medeleerlingen die allemaal meer dan acht decennia jonger zijn dan zij.
Gekleed in het schooluniform van grijze jurk en groene trui, zei Sitienei dat ze terug naar de klas ging om een ​​goed voorbeeld te zijn voor haar achterkleinkinderen en om een ​​nieuwe carrière na te streven.
"Ik zou graag dokter worden omdat ik vroeger verloskundige was", vertelde ze aan Reuters, eraan toevoegend dat haar kinderen haar beslissing steunden.
De regering van het Oost-Afrikaanse land begon in 2003 met het subsidiëren van de kosten van het basisonderwijs, waardoor sommige oudere leden van de samenleving die in hun jonge jaren geen onderwijs hadden genoten, hun dromen konden herleven.
Dit katapulteerde enkele van de oudere leerlingen naar het sterrendom, waaronder Sitienei, die vorig jaar naar Parijs reisde voor de lancering van een film over haar reis met de titel 'Gogo'. 'Gogo' betekent grootmoeder in haar moedertaal Kalenjin. Ze gaat binnenkort ook naar New York voor de lancering van de film.
Sitienei, die in haar zesde jaar van de lagere school zit, zegt dat haar doelen veel praktischer waren dan filmster worden.
Ze zei dat ze op het idee kwam toen haar achterkleindochter stopte met school nadat ze zwanger was geworden. "Ik vroeg voor de grap of ze nog schoolgeld over had en ze zei ja, dus ik vertelde haar dat ik het zou gebruiken om me op school te laten beginnen."
Ze had gehoopt dat haar achterkleindochter haar studie zou hervatten, zei ze, maar toen ze weigerde, besloot Sitienei zelf naar school te gaan.
Ze zei dat ze naast haar andere achterkleinkinderen ook geniet van andere schoolactiviteiten, waaronder lessen lichamelijke opvoeding.
"Het houd me fit. Ik mag rondspringen, hoewel niet zoveel als zij kunnen doen, maar ik beweeg in ieder geval mijn lichaam. Dat is mijn vreugde', zei ze.
Haar docenten maken gebruik van haar ruime ervaring om de rust te bewaren tijdens de lessen.
Foto