De lokale politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst (BiHoRi) heeft vrijdagavond indringers uit de mergelgrotten van Kanne bij Riemst gehaald, zo meldt ze maandag. Een gezin en een veertigjarige man hadden er diep in de grotten samen een café ingericht, waar er ook marihuana gerookt werd.

De mergelgrotten van Riemst zijn vooral geliefd bij toeristen in Limburg die willen bijleren over kalksteen. Al vanaf de veertiende eeuw werd er kalksteen gewonnen in een indrukwekkend ondergronds gangenstelsel van maar liefst 16 kilometer lang. De grotten zijn, op het georganiseerde toerisme na, niet zomaar vrij toegankelijk.

Na een melding was de politie op zoek gegaan naar indringers in de grotten, die er ondanks een uitdrukkelijk toegangsverbod opgemerkt waren. Groot was de verbazing toen ze op een cafeetje stootten met achter de toog een 40-jarige man uit het Nederlands-Limburgse Echt-Susteren. Verder was een gezin uit het Nederlandse Meerssen met een baby aanwezig.

«De grotten in het talud van het Albertkanaal bestaan voornamelijk uit gangen die deels ingestort zijn, waardoor het levensgevaarlijk is om deze te betreden. Na een half uur klauter- en klimwerk werd diep in de grotten een soort van café aangetroffen. Hier was een 40-jarige Nederlander uit de gemeente Echt-Susteren aanwezig, alsook een gezin uit Meerssen. Twee mannen bleken nog eens in het bezit te zijn van een gebruikershoeveelheid marihuana. De drugs werden in beslag genomen. De aanwezige personen werden naar buiten begeleid. Tegen hen zijn de nodige processen-verbaal opgesteld», aldus korpschef Dirk Claes.
Foto