President Pendarovski loopt hand-in-hand met de 11-jarige Embla Ademi.
Toen klasgenoten van een 11-jarige meisje met het syndroom van Down de lessen waar zij aan deelnam gingen boycotten, besloot de president van Noord-Macedonië een gebaar te maken. President Pendarovski liep deze week hand-in-hand met Embla Ademi naar school. "Empathie is onze morele plicht."

Embla gaat naar de Bashkimi Unit-school in de stad Gostivar, in het westen van Noord-Macedonie. Volgens ouders van haar klasgenoten zou zij agressief zijn tegen andere kinderen. Zij wilden dat Embla van school zou worden verwijderd. Volgens zorgverleners vertoonde het meisje helemaal geen agressieve neigingen.

De schooldirecteur probeerde het probleem op te lossen door Embla te laten rouleren tussen verschillende klassen. Maar voor veel ouders was dat niet voldoende. Zij boycotten sinds begin februari de school.

Reden voor de president van het land, de 58-jarige sociaaldemocraat Stevo Pendarovski, om een signaal af te geven. Hij haalde Embla deze week op van huis op en liep hand-in-hand met haar naar school.
Foto

"We zijn allemaal gelijk in onze maatschappij", zei Pendarovski. "Ik ben hier gekomen om mijn steun te geven en aandacht te vragen voor inclusiviteit." Hij noemde het gedrag van mensen die de rechten van kinderen bedreigen 'onacceptabel'.

"Vooral wanneer het gaat om kinderen met een atypische ontwikkeling. Zij verdienen niet alleen dezelfde rechten, maar moeten zich ook gelijkwaardig en welkom voelen in de schoolklas en op het schoolplein. Het is onze plicht, als overheid, maar ook als individuen. De sleutel is empathie."