De kans dat je met een vliegtuig crasht is natuurlijk miniem, maar mocht je je toch zorgen maken: wat is dan de beste plek met de grootste kans om een crash te overleven?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de veiligste plaats in het vliegtuig. Zo is er in 2012 zelfs een complete simulatie uitgevoerd waarbij wetenschappers een Boeing 727 lieten neerstorten in de woestijn, compleet met crashpoppen, camera's en handbagage. Het vliegtuig deed nog een poging tot een noodlanding, wat in het echt ook vaak het geval zal zijn. Uiteindelijk werd het voorste gedeelte compleet weggevaagd. De achterste passagiers (in de vorm van de testpoppen) werden enkel hevig door elkaar geschud, maar zouden het wel overleven.

Dat blijkt ook min of meer uit een onderzoek van Time. Het tijdschrift vergeleek vliegtuigongevallen waarbij er ook overlevenden waren. Die bleken eveneens relatief het vaakst achterin te zitten. De passagiers achterin bleken het 33 procent van de tijd niet te overleven, de middenpassagiers stierven in 39 procent van de gevallen en het voorste derde van het vliegtuig overleefde 38 procent van de keren niet.

Het sterftecijfer was met 28 procent het laagst voor de middelste stoelen achterin en het hoogst (44 procent) bij de stoelen in het midden aan het gangpad.

Dus dan weet je waar je wilt zitten.