Het was een verkeerscontrole zoals zovelen, afgelopen dinsdagmiddag op de N344. Althans, tot er een bestuurder zonder gordel voorbijreed. Daar bleef het niet bij, want nog voor de politie het stopteken gaf, was de man al verdwenen.

Wijkagent Lodewijk ten Brinke controleerde de voertuigen bij de Blauwe Hand in Wanneperveen, toen hij rond half vijf iets bijzonders zag: een chauffeur zonder gordel. Genoeg reden om het voertuig aan de kant te zetten.

,,Blijkbaar had de bestuurder zelf ook al door dat-ie niet goed bezig was, want hij parkeerde zijn auto netjes aan de rechterkant van de weg”, vertelt Ten Brinke. Maar wat er toen gebeurde, had de wijkagent niet verwacht: de man gooide het portier open en sprintte weg.

Toen de politie bij de auto kwam, was de bestuurder nergens te bekennen. ,,Hij moet een behoorlijke conditie hebben”, stelt Ten Brinke. ,,Een stuk verderop sprak ik een buurtbewoner, die vertelde dat de man over hun tuinhekje sprong en vrolijk doorrende.”

Waarom de automobilist het op een sprinten zette, is onduidelijk. ,,Maar alles wijst erop dat het hem wel wat waard was om weg te komen.”

De bestuurder is niet de eigenaar van de wagen, die hij met sleutels en al achterliet en in beslag is genomen door de politie. ,,We hebben opvallend weinig gevonden in het voertuig en het ziet er allemaal keurig uit.”

De eigenaar van de auto heeft de verantwoordelijkheid om te weten wie er wanneer achter het stuur zit. ,,Hij kan ons waarschijnlijk vertellen wie de wegrennende bestuurder was”, hoopt Ten Brinke.