De Franse avonturier Jean-Jacques Savin is omgekomen in een poging om in zijn eentje de Atlantische Oceaan over te roeien. In een bericht op Facebook schrijft zijn supportteam dat de Portugese kustwacht de 75-jarige Savin zaterdag dood heeft aangetroffen in de kajuit van zijn roeiboot. ,,Helaas was de oceaan deze keer sterker dan onze vriend”, aldus de boodschap.

Savin vertrok op 1 januari in zijn 8 meter lange roeiboot l’Audacieux (de dappere) vanuit Sagres, in Portugal. Op de Azoren zou hij een tussenstop maken tijdens zijn reis, die hij in zo'n drie maanden dacht te kunnen volbrengen.

Vorige week vierde hij zijn verjaardag nog op zee, maar nadat hij woensdag op Facebook had geschreven over harde wind, zond hij donderdag en vrijdag noodsignalen uit. De kustwacht begon hierop een zoektocht. Zijn familie had sinds donderdag niets meer van hem gehoord.

Vrijdag lokaliseerden Portugese hulpdiensten Savin's roeiboot, die ondersteboven dreef in de buurt van de Azoren. Zaterdag lukte het een duiker om de kajuit binnen te gaan. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk.

In 2019 stak Savin, een oud-militair en enthousiast triatleet, al eens de Atlantische Oceaan over dobberend in een houten vat. Die tocht duurde ruim vier maanden.
Foto