De Italiaanse politie heeft tijdens een inval op een cannabisplantage in het zuidelijke Calabrië een partij van 235 diepgevroren slaapmuizen gevonden. Het vlees van de muizen wordt door de maffiaorganisatie Ndrangheta als delicatesse beschouwd. Drie personen werden door de politie gearresteerd.

De Italiaanse politie trof bij een huiszoeking op een cannabisplantage 700 cannabisplanten aan en ze stootten ook op een grote partij diepgevroren slaapmuizen. De politie vond ook levende exemplaren van de muis.

De agenten wisten meteen dat ze op connecties van de Ndrangheta waren gestoten. Bij deze misdaadorganisatie wordt de beschermde diersoort als delicatesse beschouwd. Zo wordt het gebakken vlees onder meer opgediend als feestmaal bij verzoeningsbijeenkomsten tussen verschillende clans of om hooggeplaatste maffialeden te eren.

Stropers vangen de slaapmuis illegaal in bossen op de heuvels en bergen van Calabrië. Ze verkopen hun vangst aan de maffia en aan exquise restaurants waar maffialeden tot de klanten behoren, zegt de Italiaanse natuurbeschermingsorganisatie Lipu.

Het beschermde dier ontleent zijn naam aan de winterslaap die het houdt. Slaapmuizen waren een delicatesse in het oude Rome. Ze werden vetgemest in kooien. Daarna werden ze gedood, gevild en gevuld met varkensgehakt, gemalen pijnboompitten en knoflook en vervolgens gebakken. Ze worden nog steeds gegeten in Kroatië en Slovenië.

De Ndrangheta is de maffia van Calabrië, in het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland. De bende is wereldwijd actief.