De keuze is reuze op Tinder dus waar selecteer je op als je een date zoekt? Niet alleen op lange blonde lokken of een knap gezicht. Jongeren vinden het minstens even belangrijk dat je goed kan spellen.

Twee derde van de meisjes en de helft van de jongens noemt spelfouten een grote afknapper, blijkt uit onderzoek van NRC en De Standaard. Ze onderzochten hoe het gesteld is met de taalkennis van Belgische en Nederlandse jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Gek genoeg spellen veel jongeren slecht. Dat geven ze ook zelf toe.

Maar als het op daten aankomt zijn ze wel erg streng voor de ander. Vooral oudere jongeren vinden spelfouten onaantrekkelijk in een datingprofiel. En meisjes vinden het dus erger dan jongens. Niet gek, aangezien meisjes ook minder spelfouten máken dan jongens, maar niet omdat ze beter kunnen spellen.

“Meisjes zijn ‘sensitiever’ voor de spellingnorm”, zegt sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove van de Universiteit Antwerpen in De Standaard. “Ze zijn gevoeliger voor de mogelijke stigmatisering die met foute spelling gepaard kan gaan.”

Dus lees je datingprofiel nog maar eens goed na, als je een leuke match wil vinden.