Nieuwe dierenbeschermingswetten zorgen er onder meer voor dat het voortaan in Sri Lanka verboden is om te rijden onder invloed op een olifant. Daarnaast krijgen de geslurfde huisdieren hun eigen biometrische identiteitskaarten en is een dagelijks bad van tweeënhalve uur voor alle olifanten verplicht.

In Sri Lanka worden ongeveer tweehonderd olifanten gehouden als huisdier/statussymbool of als werkdier. Om deze dieren beter te beschermen zijn nu een lading nieuwe regels aangenomen die onder andere betrekking hebben tot de werktijden. Zo mogen baby olifanten helemaal niet meer werken en ook niet gescheiden worden van hun moeder. De volwassen dieren mogen niet langer dan vier uur per dag werken.

Ook de toeristenindustrie wordt getroffen door de nieuwe maatregelen. Toeristen mogen namelijk niet met meer dan vier personen op een olifant zitten voor hun Instagram-foto en degene die op een dikhuid klimmen moeten plaatsnemen op een goedgekeurd zadel. De overheid is van plan de nieuwe regels streng te gaan handhaven. Overtreders kunnen tot wel drie jaar cel krijgen en hun olifant wordt in beslag genomen.