De hofleverancier van snelle nieuwsberichten voor de Nederlandse media krijgt er een paar voornaamwoorden bij. Voortaan duidt het ANP mensen die zich niet als man of vrouw identificeren genderneutraal aan. ‘Hij’, ‘zij’, ‘hem’ en ‘haar’ maken plaats voor ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’.

“Mensen die buiten de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ vallen, worden in het nieuws vaak alsnog in een van die hokjes geduwd”, zegt de voorzitter van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland. “Het ANP laat nu zien dat het heel eenvoudig is om op correcte wijze over non-binaire mensen te berichten.”

Het ANP is niet het eerste journalistieke medium dat genderneutrale voornaamwoorden invoert. Tijdschrift Linda gebruikt ze ook, evenals de Volkskrant, die onlangs ‘hen’ en ‘hun’ schreef in een interview met iemand die zich niet als man of vrouw identificeert. Ook Trouw heeft het gebruik van deze woorden opgenomen in zijn stijlgids, met het voorbehoud dat er wel een uitleg bij moet omdat lezers dit niet gewend zijn.

Ook het persbureau zal het nieuwe taalgebruik telkens uitleggen. “Taal leeft, soms schuurt of wringt dat. Maar nieuw taalgebruik went ook”, zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. “We gaan met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen. Steeds meer genderdiverse personen in het nieuws maken duidelijk zich niet te herkennen in de wijze waarop ze beschreven worden.”

Het ANP levert aan nagenoeg de hele Nederlandse journalistiek nieuwsberichten, fotografie en radiobulletins. Of deze afnemers de aangepaste aanduidingen overnemen, is aan de media zelf. Het persbureau zegt de aanpassing blijvend te evalueren en die opnieuw aan te passen wanneer daartoe aanleiding is.