Ex-coronapatiënten kunnen voor blijvende klachten al terecht bij de fysiotherapeut of de logopedist, maar mogelijk kan ook een zangcoach wonderen doen. Zangoefeningen lijken te helpen tegen blijvende coronaklachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en hoestklachten.

Zangcoach Marcel Swerissen denkt dat zingen dé oplossing is tegen blijvende coronaklachten. "Ik richt me tijdens mijn lessen vooral op het gebruik van de stem en klank en het juiste volume. Als dat lukt span je de spieren aan die je nodig hebt voor spreken en zingen", vertelt hij aan EditieNL. Hij zegt al verschillende ex-coronapatiënten te hebben geholpen. "Een van mijn leerlingen raakte de eerste les al geëmotioneerd omdat haar stem het ineens deed."

Die leerling was Nienke Strik. "Na mijn coronabesmetting was ik ontzettend moe en mijn ademhaling was anders. Ik was het vertrouwen in mijn lijf kwijt, vertelt ze.

Strik wilde zo snel mogelijk weer gaan zingen en klopte aan bij Swerissen. "Hij heeft tijdens de coaching heel veel van mijn angst weggenomen en mij bepaalde tools gegeven waardoor ik weer meer kon. Ik kwam de les binnen met tien procent capaciteit en ging naar buiten met zeventig procent."

Er zijn volgens KNO-arts Hans in 't Veen een heleboel ademhalingstechnieken die ex-patiënten kunnen helpen. "Stembeheersing is ademhalingstraining. Iedere vorm van ademhalingstraining geeft profijt bij kortademigheid", hij tegen EditieNL. "Zang is ook vaak goed voor luchtwegenproblemen."

Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt denkt de arts dat methodes zoals die van Swerissen zeker van pas kunnen komen. "Je hebt een heleboel vormen van ademhalingsbeheersing. Je kunt naar de zangcoach, maar ook naar een logopedist, fysiotherapeut of yogaleraar."