Het grootste filmfestival van Scandinavië gaat dit jaar door, al mag er maar één iemand naar het evenement komen. De Zweedse verpleegkundige Lisa Enroth (41) is de gelukkige en zal een week lang op een afgelegen eiland naar alle films kijken.

De verpleegkundige is geselecteerd door de organisatie van het festival, nadat meer dan 12.000 mensen zich hadden aangemeld. Ze zal een week als 'schipbreukeling' doorbrengen op het eiland Hamneskär en daar in totaal zo'n zestig films kijken.

Aan zo'n week lijkt Enroth ook toe te zijn. "In de zorg heb ik constant geluisterd, getest en getroost. Ik voel me doodmoe", zei ze.

Hamneskär is een piepklein eilandje aan de Zweedse westkust. Het staat bekend om de Pater Noster vuurtoren.

"De wind, de zee, de mogelijkheid om voor een week onderdeel te zijn van een andere realiteit, het is allemaal heel aantrekkelijk", vertelde Enroth, die een videodagboek gaat bijhouden dat op de website van het filmfestival verschijnt.

"Het voelt in het bijzonder goed om deze unieke ervaring te schenken aan een van de vele helden van onze zorg, die allemaal zo hard werken tegen Covid-19", vertelde festivaldirecteur Mirja Wester.
Foto