Het is een opvallend gezicht: militairen die in camouflagepakken een verzorgingshuis binnengaan om te helpen. Sinds deze week ondersteunen ze de zorg in de coronacrisis in onder meer Groningen en Veendam.
Bij zorginstelling Dignis in Groningen waren ze enigszins verrast. 'Ik had verwacht dat ze in burgerkleding zouden komen', zegt een woordvoerder. Bij verpleeghuis Veldspaat in de wijk Vinkhuizen zijn zeventien medewerkers van Defensie aan het helpen.

Dat ze zelfs in verpleeghuizen de camouflagepakken aan houden, vindt majoor Thomas van den Berg heel normaal. 'Dit is gewoon ons pak, ons uniform', zegt hij.

Toch worden de camouflagepakken niet bij alle zorginstellingen gedragen, volgens een woordvoerder van Defensie. Zo dragen defensiemedewerkers gebruikelijke ziekenhuisuniformen als ze in het Universitair Medisch Centrum Utrecht werken. Per locatie wordt beslist wat het meest passend is.

'Wij zijn er om zorg te leveren, niet om ons te profileren als Defensie', aldus de woordvoerder.

Mochten de verpleeghuizen graag zien dat er wat anders wordt gedragen dan valt daarover te praten, zegt majoor Van den Berg. Volgens Dignis is dat niet aan de orde. Bewoners schrikken niet van de militairen. Bovendien dragen ze een schort, waardoor de camouflagepakken bijna niet zichtbaar zijn.