De prominente Russische Napoleon-kenner Oleg Sokolov is vrijdag veroordeeld tot 12,5 jaar cel omdat hij zijn vriendin, een 24-jarige studente van hem, heeft vermoord en in stukken gezaagd. De 64-jarige hoogleraar aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg had zijn daad eerder al bekend. Sokolov probeerde na zijn lugubere actie de armen van de vrouw in een rivier te gooien, maar hij bleek zo dronken dat hij zelf in het water viel. Agenten hielpen hem uit de rivier, waarna de afgezaagde armen in zijn rugtas werden aangetroffen. In zijn huis werden overige lichaamsdelen gevonden, alleen het hoofd ontbrak.

De Russische historicus verklaarde dat hij na het weggooien van de ledematen zelfmoord wilde plegen, in de kleding van Napoleon Bonaparte. Dat wilde hij doen nabij de Petrus-en-Paulsvesting in Sint-Petersburg.

Volgens de Napoleon-kenner verloor hij zijn zelfbeheersing tijdens een ruzie met zijn vriendin. De historicus claimt dat de 24-jarige Anastasia Yeshchenko hem met een mes heeft aangevallen en zich beledigend uitliet over zijn kinderen uit een eerdere relatie.

The New York Times schreef eerder dat Sokolov een geschiedenis met geweldsuitbarstingen heeft. Zo zou een andere studente de professor in 2008 hebben aangeklaagd voor mishandeling. De vrouw zou op een stoel zijn vastgebonden en mishandeld nadat zij de relatie met hem had willen beëindigen. Sokolov zou tevens gedreigd hebben haar te verminken met een strijkijzer. Hij werd daar nooit voor vervolgd.

Daarnaast zou Sokolov een mannelijke student hebben mishandeld nadat hij de hoogleraar had beticht van plagiaat. De universiteit zou Sokolov echter niet op het matje hebben geroepen, aldus de Amerikaanse krant.

Sokolov heeft voor zijn werk de hoogste Franse onderscheiding gekregen, het Legioen van Eer.