Poepen in metro, trein en bus is voortaan uitdrukkelijk verboden in New York. Het ov-bedrijf MTA heeft er werk van gemaakt omdat het aantal klachten over ontlasting in ov-voertuigen de afgelopen tijd sterk toenam.

Was poepen in de metro dan niet verboden? Nou, jawel: in de oude regels stond dat er een boete kon worden uitgeschreven van 100 dollar (omgerekend 85 euro) voor het veroorzaken van 'overlast, gevaar of een situatie die de gezondheid kan schaden'. Maar daarbij werden alleen spugen en urineren genoemd. Nu wordt ook ontlasten specifiek aan de huisregels toegevoegd, schrijft de New York Post.

Uit de jaarcijfers bleek dat het aantal klachten in 2019 piekte. MTA schreef dat eerst toe aan het feit dat passagiers beter opletten en sneller melding maken van misstanden. Maar nadat de vakbond van ov-personeel een fotowedstrijd had uitgeschreven waarbij reizigers de smerigste situaties konden insturen, beaamde de directie dat de viezigheid soms de spuigaten uitliep.

"Van tijd tot tijd worden de regels voor reizigers aangepast om ze te verduidelijken", zegt een woordvoerder van het ov-bedrijf. "Dat doen we nu door de overtreding expliciet te omschrijven."

De regel werd al afgekondigd in april, maar dat was toen vanwege de corona-epidemie. Vandaag zal de MTA-directie besluiten dat het een vaste huisregel wordt.

Vakbond TWU Local 100 schrijft het probleem van de vieze bussen en metrowagons toe aan het bezuinigen op schoonmakers.