Corona-, stikstof- en PFAS-crisis hebben geen vat op de Blauwe Loper. Zoals het er nu naar uitziet, ligt de bouw van de brug tussen Winschoten en Blauwestad op schema en blijft het project binnen het budget van 6 miljoen euro.
,,Wauw! Prachtig. Een icoon om trots op te zijn.’’ Het is een van de vrolijke berichtjes die gedeputeerde Fleur Gräper (D66) op social media ontving toen ze foto’s plaatste van de aanleg van de Blauwe Loper. De bouw van de 800 meter lange brug tussen Winschoten en Blauwestad trekt iedere dag veel bekijks.
Foto
Volgens de provincie pakt aannemerscombinatie Strukton Civiel Noord & Oost en Oosterhof Holman Beton de aanleg goed aan. ,,Er is vlot geschakeld naar de wereld van 1,5 meter. Daardoor is er geen vertraging. Natuurlijk moet je straks de eindafrekening afwachten, maar ik heb geen aanwijzingen dat er dingen spelen’’, aldus Gräper.

Langste fiets- en voetgangersbrug in Europa
De Blauwe Loper staat te boek als de langste fiets- en voetgangersbrug in Europa. De passage gaat over de A7, het Winschoterdiep, een natuurgebied en het Oldambtmeer. De brug is langer dan de veelbesproken fietsbrug over het IJ in Amsterdam en die in fietsstad Kopenhagen.
Inmiddels zijn de houten brugdelen vanaf Blauwestad neergelegd op het Oldambtmeer. In het landschap verandert veel. Woensdag 30 september legt de aannemer de elektrisch aangedreven brug van 86 ton over het Winschoterdiep. Deze brug is 24 meter lang, 6 meter breed en 4,5 meter hoog. Voor de scheepvaart is de vrije doorvaartbreedte 14 meter.
Belangrijke mijlpaal in eerste weekend van oktober
Aan de voet van de brug liggen betonnen funderingen. In het Winschoterdiep en op het Oldambtmeer zijn houten constructies gemaakt, waardoor schepen rustig kunnen afremmen voor de brug. Belangrijke mijlpaal is het weekend van de eerste vrijdagnacht en zaterdagochtend in oktober, als de aannemer de houten brugdelen boven de A7 op zijn plek hijst. De snelweg zal die nacht − van 2 op 3 oktober − volledig gestremd zijn. De brug over de A7 weegt 90 ton, is 42 meter lang, 5,1 meter breed en 5 meter hoog. Het gevaarte wordt via het water aangevoerd.
De aannemer zorgt in oktober voor de elektrotechnische installatie die nodig is voor de brugbediening. Dan worden ook de verlichting in de leuning en het betonnen deel van het fietspad aangebracht. Op de nieuwe social sofa’s kunnen wandelaars en fietsers even uitpuffen.
Blauwe Loper in januari 2021 open voor publiek
Als de weersomstandigheden gunstig zijn, wordt de Blauwe Loper in januari 2021 opengesteld voor het publiek. De officiële opening is voor de kerst gepland. ,,Dit is een bouwwerk om trots op te zijn. Het is een prachtige verbinding tussen stedelijk en natuurgebied. Als het klaar is gaan we hier een feestje vieren’’, zegt Gräper.