ZAANDAM - Een politiestudent zag op zijn vrije vrijdagmiddag een man over de Bloemgracht lopen met een tafel met een kluis erbovenop. Hij vertrouwde het niet en belde gelijk de meldkamer.

Zijn vermoeden bleek te kloppen, de kluis was even daarvoor gestolen uit de moskee van Stichting Islamitisch Centrum Zaandam aan de Oostzijde. De 34-jarige man werd aangesproken door agenten, die de tafel met kluis in beslag genomen hebben. De verdachte is aangehouden, de kluis is weer teruggebracht naar het de moskee.

Een werknemer van de moskee laat aan NH Nieuws weten erg blij te zijn dat de politiestudent langs liep: "We hebben daar echt geluk mee gehad." Het was druk gistermiddag in de moskee en de werknemer denkt dat de dief daarom de kluis mee wilde nemen: "Vrijdag is een belangrijke dag voor ons, dan zijn er veel mensen. De dief dacht vast dat er veel gedoneerd geld in de kluis zat."

De werknemer heeft de tafel met de kluis zelf ook op proberen te tillen: "Die tafel is echt zwaar en die kluis ook. Het is niet iets dat je zomaar mee naar huis kan tillen. De dief liep ook een beetje wiebelig, ik denk dat hij gedronken had."

Het was de tweede keer dit jaar dat de kluis van de moskee is gestolen, daarom wordt er nu nagedacht over een andere plek. Hij komt in ieder geval niet meer naast de ingang.