Je kunt Alwyn Wils met recht een draagvader noemen. Hij droeg een maand lang een eendenei op zijn lichaam en broedde het uit tot er een kuiken uitkwam.

Wils – oprichter van het YouTubekanaal A Chick Called Albert – heeft iets met eieren. Vier jaar geleden broedde hij een supermarktei uit. Daar kwam kuiken Albert uit voort. Hij filmde het proces en dat legde hem geen windeieren. Zijn kanaal heeft bijna twee miljoen volgers.

Zijn volgers daagden hem uit een eendenei uit te broeden en zo geschiedde. "Al van kinds af aan vroeg ik me af of ik een ei kon uitbroeden met mijn lichaam", zegt hij tegen EditieNL. Toen hij met zijn volgers een weddenschap aanging – bij 300 donaties voor zijn kanaal zou hij ervoor gaan – had hij eindelijk een reden om het te doen.

Hij maakte een soort draagbare broedbak: een bakje van karton en schuimrubber dat hij met een riem tegen zijn eigen lichaam aan kon dragen. Op die manier kon het ei warm gehouden worden op een temperatuur van 37,5 graden.

"Negenentwintig-en-een-halve dag heb ik het ei op mijn buik gedragen. Het leek wel of ik zwanger was, ik voelde echt dat ik iets op mijn buik had wat ik moest beschermen." Dus als hij moest bukken, dan bukte hij als een zwangere vrouw om het eitje stabiel te houden.

"Na bijna een maand voelde ik dat het kuiken een gaatje maakte om extra zuurstof te krijgen. Toen wist ik dat het zou beginnen." Het was een hele bevalling; het zou nog een dag duren voor het kuiken goed en wel uit het ei was gekropen.

"Ik was zo ontroerd toen ze uit het ei kwam. Het is toch bijzonder dat je dat – met alleen maar je lichaamswarmte – voor elkaar krijgt."

Het kuiken – Alwyn zegt 'ze' maar hij weet nog niet wat het geslacht is – heeft de naam Wiebel gekregen. "Ze blijft bij ons, we gaan een vijver voor haar graven en ik heb haar nu een vriendje gegeven want anders loopt ze de hele dag achter me aan." Alwyn doet niets liever dan voor kuikens, vogels en alles wat aanloopt zorgen, dus Wiebel is nu in het gezelschap van een ander kuiken en een jonge pauw.

Maar is het dan niet zielig, zo'n kuiken zonder moeder? "Een kuiken heeft warmte, bescherming en voedsel nodig, en dat geef ik haar. Maar verder moet een kuiken al heel snel zelfstandig kunnen zijn. Ze kan nu al zwemmen en we lopen door het gras. Dan gaat ze al op zoek naar insecten."

"Ik vind het zo fantastisch dat dit gelukt is. Als jongetje van tien had ik altijd al kuikens bij me en nu, veertig jaar later, heb ik er nog steeds eentje warm in mijn trui zitten."....
Foto