Italiaanse burgers proberen levens te redden door zelf onderdelen van beademingsapparatuur te 3D-printen.

Het aantal mensen dat voor behandeling kan worden opgenomen in het ziekenhuis is bij het verloop van de coronapandemie cruciaal. Naast voldoende gezond zorgpersoneel is beademingsapparatuur daarbij essentieel. Een Italiaans ziekenhuis had een groot tekort aan een specifiek onderdeel van die apparatuur. De producent kon die ventielen niet op tijd leveren.

De oplossing komt uit de 'crowd': een groep vrijwilligers produceert nu met een 3D-printer het ventiel voor de beademingsapparatuur. De productiekosten van het onderdeel zijn 1 dollar. De verkoopprijs is normaal 11.000 dollar. Maar toen Cristian Fracassi en Alessandro Ramaioli de 3D-printfile van het ventiel bij de producent opvroegen, weigerde deze het bestand te delen. Het gaat om een gepatenteerd onderdeel waarvoor de maker veel tijd en kosten in de ontwikkeling heeft gestoken.

De Italianen hebben nu naar een bestaand voorbeeld de 3D-printfile nagemaakt en daarmee drie types geprint. Sinds 10 maart zijn de 3D-prints in gebruik en ze werken gelukkig naar behoren. Er worden inmiddels tien coronapatiënten mee verzorgd.
Foto