Een huiseigenaar die zijn huis in Amstelveen felblauw heeft geschilderd, moet dit op last van een gemeentelijke dwangsom, overschilderen in een lichtere kleur. De gemeente heeft meerdere klachten ontvangen van omwonenden en oordeelt dat er sprake is van een welstandsexces.

Dat meldt mediapartner RTV Amstelveen. De woning is het enige huis in de omgeving met een felblauwe kleur. In 1994 heeft de gemeente een vergunning verleend voor de woning met gevels in een lichtblauwe kleur. De andere huizen in de buurt hebben een witte of lichte zandkleur. De felle kleur blauw die vorig jaar is aangebracht wijkt hier sterk van af, waardoor het woongebied geen eenheid meer vormt.
Foto

Wethouder Herbert Raat vertelt dat de zaak is gaan rollen nadat er meerdere klachten van omwonenden binnenkwamen: "Het is een lastige kwestie die van beide kanten te beargumenteren is. Daarom ben ik zelf gaan kijken. Nadat ook de Stadsbouwmeester van mening is dat er sprake is van een welstandsexces, is het kwartje de kant van de omwonenden opgevallen en hebben we besloten te gaan handhaven.”

Eerder kwam een soortgelijke situatie ook in het nieuws. In Den Helder werd er geruzied over een huis in appeltjesgroen. Een rechter heeft zich er destijds over gebogen en besloot dat het huis een nieuwe kleur moest krijgen.