Kaketoe Pinky houdt de gemoederen flink bezig in de papegaaienopvang in Erica.

Bij een ruzie met een andere papegaai zijn de banden van Pinky’s rechterknie afgescheurd. Ook is de knieschijf verschoven.

Vorige week is er een röntgenfoto gemaakt, waarna is besloten tot een bijzondere ingreep: Pinky krijgt een knie-operatie, waarbij het gewricht weer goed wordt gezet en gefixeerd met schroeven en bouten. Een gespecialiseerde dierenarts in Utrecht gaat het priegelwerkje vrijdag uitvoeren. Na een maand worden de schroeven er weer uitgehaald. Daarna zal Pinky, een molukkenkaketoe, nog enkele maanden moeten herstellen.
Pinky is bij een ruzie met een andere vogel geblesseerd geraakt aan zijn knie. Omdat hij niet op zijn rechterpoot kan steunen, houdt hij zich met de snavel vast aan de kooi om in evenwicht te blijven.

,,Zoiets als dit hebben wij nog niet eerder meegemaakt’’, zegt mede-oprichter Bonny Talsma. ,,Het is ook best een dure bedoening, maar we vinden wel dat we Pinky deze kans moeten geven. Hopelijk zijn er mensen die ons financieel willen steunen.’’ De dierenarts sponsort de helft, waardoor er nog een bedrag van zo’n 500 tot 1000 euro overblijft, exclusief reiskosten en vervolgmedicatie.

Het besluit om hem te opereren was volgens Talsma een lastig dilemma. ,,Het kan zijn dat Pinky er artrose, en daarmee veel pijn, aan overhoudt. Bovendien kan tijdens de operatie nog blijken dat de knie tóch niet kan worden hersteld. Kraakbeen en banden zie je niet op een röntgenfoto. In dat geval moeten we kiezen: euthanaseren of een amputatie? Wij hopen dat een amputatie vanaf de knie dan kan, en niet vanaf de heup. Wellicht kunnen we in de volière een steuntje maken waar hij met de geamputeerde poot op kan rusten, zodat niet al het gewicht de hele tijd op één poot komt. Euthanaseren kan altijd nog, mocht het een lijdensweg voor hem worden.’’

Volgens Talsma wordt dit soort kaketoes gemiddeld 20 jaar en 5 maanden oud, maar is er in de opvang ook wel eens één geweest die ouder werd dan 45 jaar. Pinky is naar schatting tussen de 20 en 30 jaar oud en verblijft sinds 2013 in Erica. Zijn eigenaar bracht hem daar zelf naartoe. Hij had de vogel in een opwelling gekocht en zich niet gerealiseerd hoeveel er komt kijken bij het houden van zo’n kaketoe, die veel aandacht en afleiding nodig heeft. Bovendien was Pinky niet tam, waardoor hij angstig was in huis en veel schreeuwde.
Foto