Psychologen aan de universiteit van Texas hebben aangetoond dat mannen op het liefdespad slechts voor 1 ding oog hebben: de verhouding tussen de heupen en de taille van een vrouw. Professor Devendra Singh en zijn dochter Adrian bewijzen daarmee dat het zogenaamde zandloperfiguur van vrouwen als Marilyn Monroe en Scarlett Johansson de doorslag geven en ontkrachten het populaire idee dat de ene man voor slank valt en de andere verlekkerd is op de meer voluptueuze types. Alles draait om de WHR, de 'waist-hip ratio', of de omtrek van de heupen gedeeld door de omtrek van de taille. Veel kans dus dat WHR, althans wat intersekselijk gekwijl betreft, binnenkort de nieuwe BMI (Body Mass Index) wordt.
De ranke Kate Moss en de flink wat vollere Jordan hebben iets gemeen: hun tailles zijn aanmerkelijk smaller dan hun heupen. Die zogenaamde 'belle curve' zou volgens professor Singh in het mannelijke brein ingeprent zijn.
Wat professor Singh zoal onderzocht heeft om tot dat besluit te komen? De centrefolds van alle jaargangen van Playboy, tekeningen uit het oude Egypte en ondervragingen met mannen van Afrika tot de Azoren.
Bovendien hebben Singh en zijn dochter samen met een doctor van de Harvard universiteit de Engelse literatuur van de 16de tot de 18de eeuw doorspit om tot de vaststelling te komen dat wat mannen toen het hoofd op hol bracht, dat vandaag nog altijd doet: een smalle taille en dus het zandlopermodel.