PROVINCIE UTRECHT - Vanaf 16 maart zal iedereen er echt aan moeten geloven: overdag 100 kilometer per uur rijden, waar je nu nog 130 kilometer per uur mag. Dat moet de stikstofuitstoot terugdringen. Een goed idee voor het milieu, maar het kan ook problemen veroorzaken, denkt rijinstructeur Ernest Alvares van rijschool Veronica. "Mensen worden minder alert, wat voor ongelukken kan zorgen."

Alvares geeft zijn rijlessen in een elektrische auto. Daarin is heel goed te zien dat het rijbereik flink toeneemt zodra de bestuurder langzamer rijdt. "Zeker het verschil tussen 100 kilometer per uur en 120 tot 130 kilometer per uur is erg groot. Je ziet heel duidelijk dat het verbruik steeds minder zuinig wordt zodra je harder gaat rijden."

Op zich is de maatregel om door het hele land langzamer te gaan rijden milieutechnisch gezien dus best goed, denkt hij. Toch ziet hij ook bezwaren. "Zodra mensen langzamer gaan rijden, zeker op lange rechte stukken, krijgen automobilisten tijd voor andere zaken. Ze worden passiever en minder alert. Zodra en dan een file opduikt of er wordt plotseling geremd, gebeuren er al ongelukken."

Dat fenomeen heet polderblindheid. Door een gebrek aan externe prikkels, worden bestuurders minder opmerkzaam. "Dan hoeft er maar iemand van rijstrook te veranderen en dan kan het al misgaan", aldus Alvares.