Help ons aan geld voor automatische deuren in ons gebouw, zodat alle bewoners makkelijk naar binnen en buiten kunnen. Die oproep doet Bep Faber namens bewoners van appartementencomplex Landgoed Hagevoort in Almere aan de gemeenteraad.

In het gebouw aan de Charlotte van Pallandtlaan is een zevental brandwerende deuren geplaatst. Volgens Faber zijn die zo zwaar, dat het voor mensen die slecht ter been zijn moeilijk is om ze te openen.

Het gaat bijvoorbeeld om bewoners die zijn aangewezen op een scootmobiel, elektrische rolstoel of een rollator. Ze maken zich zorgen of ze tijdens een noodsituatie het gebouw wel op tijd kunnen verlaten.

Faber deed eerder een beroep op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor een subsidie, maar dat verzoek werd afgewezen. Ze hoopt nu dat de gemeenteraad voor de bewoners in de bres springt.

De gemeente Almere laat in een reactie weten dat dit soort kosten normaal gesproken voor rekening van de eigenaar of verhuurder van een complex zijn. Maar omdat er een steeds grotere vraag is om wooncomplexen levensloopbestendig te maken, heeft de gemeente onlangs bij wijze van experiment, gedeeltelijk meebetaald aan elektrische deuropeners in een ander gebouw. Het ging daarbij om een éénmalige bijdrage, die moet worden aangevraagd door een Vereniging van Eigenaren. De gemeente gaat binnenkort bij Landgoed Hagevoort langs om te kijken of deze afspraak ook daar te maken is.