HAZERSWOUDE-DORP - Een vrachtauto heeft woensdagmorgen een karakteristieke ophaalbrug in Hazerswoude-Dorp kapot gereden. De chauffeur kwam op de Burgemeester Warnaarkade klem te zitten met zijn vrachtwagen, waardoor de brug werd ontzet. 'De navigatie heeft me verkeerd gestuurd', gaf de Poolse chauffeur als verklaring voor het ongeluk.
Volgens de politie wist de chauffeur dat zijn vrachtwagen iets hoger was dan de maximale doorrijhoogte van de brug. 'Omdat hij door alle wegwerkzaamheden het dorp niet uitkwam heeft hij zijn omleidingsinstructies van zijn navigatie gevolgd en de gok genomen', zegt de politie.

De chauffeur baalde van de situatie, ook omdat hij pas begonnen is bij zijn nieuwe werkgever. 'Ik moet nu wachten', vertelde hij. Hij had zelf niets aan het ongeluk overgehouden. 'Met mij gaat het goed. Ik heb het alleen koud.'

Het is niet voor het eerst dat een vrachtwagen de Jan Dekkerbrug kapot rijdt. In 2008 en 2015 lag de brug er ook tijdelijk uit nadat een te hoge vrachtwagen over de brug was gereden. Een kraanwagen is begonnen met het demonteren van de brugdelen. De vrachtwagen is inmiddels bevrijd uit de brugdelen en heeft zijn weg kunnen vervolgen.

De brug wordt veel door kinderen gebruikt om naar school te gaan. De gemeente Alphen aan den Rijn gaat zo snel mogelijk onderzoek doen naar de veiligheid van de brugconstructie. Daarna zal de gemeente zo snel mogelijk zorgen voor een tijdelijke voorziening waarbij fietsers en voetgangers gebruik kunnen maken van het bruggetje.