EGMOND AAN DEN HOEF - Op een bouwlocatie aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef zouden beenderen begraven liggen. "Het gaat om menselijke resten, mogelijk van een Russische soldaat uit 1799", stelt de Egmondse slagveldarcheoloog Cor Prins. Hij wil dat er onderzoek gedaan wordt voordat graafmachines de botten vernielen.

Aan de Slotweg worden vijf 17e eeuwse woningen gerestaureerd en verbouwd. Aan de achterkant van de woningen zijn de nieuwere aanbouwen inmiddels gesloopt. Volgens Cor Prins van Werkgroep Archeo Egmond is dit hét moment om er onderzoek te doen in de grond.

"Tijdens eerdere bouwwerkzaamheden in de jaren negentig heeft de vorige bewoner ons de menselijke resten laten zien. Toen hebben we het in de grond laten zitten omdat we nog niet de kunde hadden er iets mee te doen", vertelt Prins.

Russische soldaat
Zelf vermoedt hij dat het om een Russische soldaat gaat uit 1799. "Toen streden de Russen samen met de Britten hier langs de kust tegen de Fransen. Russische soldaten hebben in dat jaar een aantal dagen in Egmond aan den Hoef gebivakkeerd. Het is voor ons behoorlijk aannemelijk. Dat je zegt: het zou best eens kunnen."

Voor Prins zou het kunnen betekenen dat hij daarmee zijn derde Russische soldaat uit die tijd vindt. "Ik heb er een in Castricum en eentje in Bergen gevonden. Die staan nu tentoongesteld in het Huis van Hilde. De botten liggen in het depot. Daar zouden deze beenderen ook naartoe moeten."

Prins heeft bij de provincie en gemeente melding gemaakt van de mogelijke aanwezigheid van menselijke resten. "De provincie leek het voortvarend op te pakken, maar ze hebben zich door bepaalde regelgeving toch teruggetrokken."

De gemeente Bergen is op de hoogte van de melding, laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten. "Maar omdat er geen concrete aanwijzing is, ondernemen wij nog geen actie. We hebben de aannemer gevraagd alert te zijn. Stel dat er wel iets ligt, dan maken wij melding van een archeologische vondst."

De werkzaamheden aan de Slotweg kunnen dus verder. "Heel jammer", vindt Prins. "Het kan zomaar zijn dat een graafmachine er door heen grijpt." Hij hoopt dat de gemeente of de projectontwikkelaar zich toch wil inzetten om naar de botten te zoeken. "Ik denk dat je dat wettelijk verplicht bent, maar moreel zeer zeker."