De Chinese man die vorig jaar een geluksmuntje in een vliegtuigmotor gooide, moet een boete van 120.000 yuan (ruim 15.000 euro) betalen. Hij had nooit eerder gevlogen en hoopte er met de geluksmuntjes voor te zorgen dat de vlucht goed zou verlopen.

De 28-jarige Chinese man gooide de muntjes in een vliegtuigmotor van een vliegtuig van Lucky Air. Daarmee zou hij in februari vorig jaar vliegen. De man had nog nooit eerder gevlogen.

Een medewerker ontdekte een muntje bij de motor, waarna de vlucht werd geannuleerd. Er moest vervolgens vervangend transport voor alle passagiers worden geregeld. Budgetmaatschappij Lucky Air zegt dat het incident hen daarom meer dan 15.000 euro heeft gekost. Dat schrijft de BBC.

De man werd in juli al berecht, maar zijn straf is pas nu bekendgemaakt. De man probeerde nog onder de berechting uit te komen, door te stellen dat de luchtvaartmaatschappij de passagiers had moeten waarschuwen dat ze geen muntjes in de motor mochten gooien. Daar ging de rechter niet in mee.

Het was niet de eerste keer dat het gooien van geluksmuntjes in China tot vertragingen van het luchtverkeer leidde. In 2017 gooide een 80-jarige passagier in Shanghai negen muntjes in een vliegtuigmotor. Enkele maanden later deed een 76-jarige vrouw iets dergelijks.