BOVENKARSPEL - "Omdat het huis op de verkooplijst komt als wij eruit gaan, wil de woningcorporatie er geen cent insteken", vertelt Michel de Vos. Door een kapotte afvoer gaan hij en z'n partner Petra Oudtshoorn al een maand gebukt onder een vreselijke rioollucht in huis. Michel heeft astma en ze zijn allebei hartpatiënt. Ze maken zich dan ook grote zorgen om hun gezondheid.

“Ik ben bang dat ik doodga”, aldus Outshoorn. Het is vier weken geleden dat de stank begon, maar al gedurende de zomer zijn er al meerdere verstoppingen in huis geweest. “Het ontstoppingsbedrijf is veelvuldig langsgekomen. En alsnog krijgen wij een rekening toegestuurd terwijl alles stuk is rondom het huis.”

Eind oktober werd er een stankdetectie gedaan om te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Petra: “Helemaal rondom het huis, zowel aan de achter- als zijkant, kwam rook uit de grond. Daar zijn dus de leidingen stuk”.

Intussen proberen ze het huis zoveel mogelijk te luchten door de ramen open te zetten. Michel: “We stoken dus voor de buitenlucht, wat we overigens toch al deden door het enkele glas en slechte kwaliteit van het huis”. Al 25 jaar woont hij in het huurhuis en het liefst zou hij verhuizen, maar dat zit er door de lange wachtlijsten voor hen niet in.

In eerste instantie kon er op z'n vroegst pas in januari iemand langskomen om het probleem te verhelpen. Maar nadat Michel en Petra op hoge poten naar de woningcorporatie waren gestapt, werd de afspraak vervroegd.

In een reactie aan NH Nieuws laat woningcorporatie De Woonschakel weten dat komende week het oude riool onder handen wordt genomen. "Het afvalwater komt nu terecht in een verzamelput vlak naast het huis. Die wordt er tussenuit gehaald zodat de leidingen straks allemaal naar het hoofdriool lopen waardoor het probleem verholpen moet zijn."