WARMENHUIZEN - De tientallen beelden waarvan kunstenares Pratum Indrayotha uit Den Helder vreesde dat ze waren gestolen, blijken in een loods in Warmenhuizen te zijn opgeslagen. "Ik ben verheugd over dit blijde nieuws!", reageert Pratum die de waarde van de beelden schat op 30.000 euro.

Ondernemer en verhuurder Gerard van Duin heeft ze februari vorig jaar opgeslagen als onderpand voor niet-betaalde huur. Van Duin: "Dat die beelden gestolen zouden zijn, vind ik een beetje vreemd. Ik heb ze gewoon opgeslagen, ik wist niet eens van wie ze waren."

De beelden stonden samen met andere inboedel in een pand aan het Theresiaplein in Warmenhuizen waar Sylvia D. tien maanden huurachterstand had. Het zou volgens de verhuurder gaan om een bedrag van tienduizend euro. Aan die 'vriendin' Sylvia had Pratum drie jaar geleden de beelden in bruikleen gegeven om ze tentoon te stellen in haar beautysalon Uiterlijk. Maar al snel verwaterde het contact. Omdat Pratum vaak in Thailand is, merkte ze pas een maand geleden dat de beelden echt weg waren.

Verhuurder Van Duin is bereid de beelden terug te geven aan de kunstenares, maar eerst wil hij een goed gesprek. "Ik wil de beelden zelf niet eens hebben. Als de beelden van haar zijn, gaan ze naar haar terug. Wel wil ik precies weten hoe het zit." Voor de opslag van de beelden heeft Van Duin namelijk kosten gemaakt. En natuurlijk is nog de 10.000 euro huurachterstand van de 'goeie vriendin' van Pratum. Bovendien heeft Pratum door haar beelden tentoon te stellen gebruik gemaakt van de ruimte, en daar wist Van Duin niets van.

De kunstenares heeft aangegeven graag in gesprek te gaan met de verhuurder over het terugkrijgen van de beelden. Of er dan geld moet worden betaald, laat de verhuurder in het midden. Sylvia D. blijft voor zowel Gerard van Duin als voor Pratum Indrayotha spoorloos. Ook NH Nieuws heeft haar via verschillende adressen en telefoonnummers helaas niet weten te traceren voor haar versie van het verhaal.