Iedereen die het huishouden verwaarloost, laat een kans schieten. Het is niet alleen gezonder om in een schoon huis te wonen, het schoonmaken is ook een goede work-out. Op deze Dag van de Schoonmaker meldt Helpling, een platform voor professionele hulp in het huishouden, dat schoonmakers ook afvallen van hun dagelijkse werk. Bewegingswetenschapper Maria Hopman moedigt zelf schoonmaken aan. ,,Je zult er geen marathon mee kunnen lopen, maar gezond is het zeker!”

Welke activiteiten zorgen voor de meeste vetverbranding? Alle handelingen zijn vastgelegd in een zogenoemd compendium voor fysieke activiteiten (Engels). Aan alle 821 activiteiten is een zogenoemde MET-waarde gekoppeld. ,,Niks doen heeft een MET-waarde van 1.0”, legt Maria Hopman uit. ,,Als je gaat stofzuigen, kan die waarde wel drie keer zo hoog worden, afhankelijk van hoe intensief je het doet natuurlijk. Hardlopen heeft grofweg een MET-waarde van 11 tot 15.”

In de lijst is te zien dat vooral het naar boven tillen van boodschappen de conditie kan helpen. 7,5 MET is de score maar liefst, waar de meeste schoonmaakactiviteiten ‘slechts’ op 2 of 3 MET zitten. Als je van niets doen naar iets doen gaat, heeft dat de grootste gezondheidseffecten, weet Hopman.

,,Zelf stofzuigen is dus zeker een goed idee. En als je daar bewegingen aan toevoegt, gaat de MET-waarde omhoog. Zo gaat de hartslag omhoog en wordt er meer zuurstof naar de spieren gepompt en verbrand je calorieën. Als je daar ook nog eens krachttraining bij gaat doen, zoals squatoefeningen en lunges (uitvalspassen), ben je helemaal goed bezig.”
Foto