Nee, het is niet de taak van de brandweer. "Maar ja, we waren er toch, dus dan konden we ook wel een handje helpen." De brandweer in Amsterdam kreeg gisteren luid applaus nadat ze twee jongens hadden geholpen met verhuizen.

In de Balistraat in Amsterdam ging gisteravond een rookmelder af. Het was gelukkig loos alarm, maar de brandweer was wel uitgerukt met een autospuit en een autoladder. Eigenlijk wilden ze weer terug naar de kazerne rijden, maar toen ze twee jongens zagen die wel wat hulp konden gebruiken, besloten ze toch in actie te komen.

"De jongens waren bezig met een touw en een katrol om een zware doos naar binnen te hijsen", vertelt een woordvoerder van de brandweer. "We zijn er natuurlijk niet om dit standaard te doen, maar de situatie leende zich er wel voor om de jongens een handje te helpen."

Zo geschiedde. De doos ging mee in het bakje van de autoladder en binnen enkele seconden lukte het de brandweer om de doos op de tweede verdieping te krijgen.

Op een video die gedeeld wordt op Twitter is te zien dat de jongens joelen en klappen nadat de doos is binnengebracht. De woordvoerder noemt de actie van zijn collega's een 'leuke, sympathieke actie'. "De brandweermannen hebben zelfs nog even advies gegeven in de buurt over het gebruik van brandmelders."