Stellen bij wie werk en inkomen op een traditionele manier verdeeld zijn, zijn het meest tevreden over hun relatie. Dat concludeert socioloog Niels Blom in zijn proefschrift, dat hij afgelopen vrijdag verdedigde aan de Radboud Universiteit.

Blom analyseerde voor zijn onderzoek vragenlijsten die waren ingevuld door ruim tienduizend heterostellen uit Nederland, Australiƫ en het Verenigd Koninkrijk. De stellen, tussen de 24 en 65 jaar, werden tussen de een en vijftien jaar gevolgd en beantwoordden in die periode meerdere malen vragen over hun relatie, werk en inkomen.

Uit de analyses bleek dat stellen een tikje minder tevreden werden over hun relatie wanneer de vrouw in de loop der tijd meer was gaan verdienen dan de man: het cijfer dat ze hun relatie gaven ging dan met 0,1 omlaag. Werd de man werkloos, dan ging er zelfs 0,25 punt af. Als echter niet de man, maar de vrouw werkloos werd, dan had dit geen gevolgen voor hoe tevreden haar partner was over de relatie. Wel werd de vrouw daar dan minder tevreden over.