In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werden zondag de awards voor gendergelijkheid uitgereikt. Vicepresident Mohammed bin Rashid al-Maktoum sprak trots over de ‘opvallende vooruitgang’ die het land heeft geboekt wat betreft gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer. Ironisch genoeg waren het uitsluitend mannen die in de prijzen vielen, en dat bleef op de sociale media niet onopgemerkt.

Tijdens de zogeheten Gender Balance Index 2018 werden certificaten en medailles uitgereikt aan organisaties en initiatieven die gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de werkplaats bevorderen en promoten. Er werden prijzen uitgedeeld in de categorieën ‘beste persoonlijkheid’, ‘beste federale instelling’ en ‘beste project omtrent gendergelijkheid’.

Dubai leek echter vergeten om ook vrouwen, om wie het zogenaamd allemaal zou draaien, in de prijzen te laten vallen. Kritische Twittergebruikers sloegen gretig toe nadat vicepresident bin Rashid al-Maktoum foto’s van de winnaars deelde op het platform.

,,Leuk om zien dat Dubai gendergelijkheid promoot en beloont, maar er lijkt iets te ontbreken op deze foto’s ... ik kan er mijn vinger niet op leggen wat... ”, merkte een twitteraar op.

,,Sorry, gelijkheid tussen welke genders? We zien er maar één", schreef een andere twittergebruiker.

,,Wow, diversiteit ten top dit. Eén van die gasten draagt grijs", luidde een andere ironische opmerking.

Een recente studie van de Verenigde Naties schetst ondanks de foto’s een hoopvol beeld van de integratie van vrouwen op de arbeidsmarkt. 43 procent van de vrouwen heeft een universitair diploma in vergelijking met 23 procent van de mannen. Daarnaast zijn er ondertussen 135.000 vrouwen aan het werk. In 1975 waren dat er in Dubai nog maar 1.000.

Toch wordt het land door critici beschouwd als uiterst discriminerend tegenover vrouwen. Verkrachting binnen het huwelijk is geen misdaad en huiselijk geweld is toegelaten zolang ‘het de grenzen van de islamitische wet niet overschrijdt’, volgens Human Rights Watch. Volgens het Wereld Economisch Forum staan de VAE op plaats 121 van 149 landen in een rangschikking van gendergelijkheid in onderwijs, gezondheid en politieke participatie en economie uit 2018.