Een minister in Brazilië lijkt een nogal vreemd beeld te hebben van Nederland. Damares Alves zei een paar jaar geleden dat in Nederland geadviseerd wordt om jongetjes vanaf zeven maanden oud te bevredigen.

"In Nederland delen ze een boekje uit aan ouders waarin hen wordt geleerd hoe ze hun kinderen seksueel moeten masseren", zei Alves, de kersverse Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, zes jaar geleden.

Correspondent Sandra Korstjens ontdekte de opvallende uitspraken in de opnames van een toespraak uit 2013. Alves werkte toen als evangelische pastor.

In dezelfde toespraak zegt de huidige minister: "Specialisten in Nederland, mannen die heel geleerd zijn en die ik weet niet hoeveel studies hebben afgerond, zeggen dat een jongetje vanaf zeven maanden oud seksueel bevredigd moet worden. Zodat hij als volwassene een seksueel gezonde man kan zijn. En dat de vagina van een meisje van jongs af aan gestimuleerd moet worden, zodat zij als volwassene genot kan ervaren."

Een woordvoerder van de minister wilde tegenover RTL Nieuws geen commentaar geven op de uitspraken.

Alves deed haar uitspraken bijna zes jaar geleden tijdens een religieuze bijeenkomst.

Ze wilde onder meer waarschuwen voor de in haar ogen desastreuze gevolgen van het regeringsbeleid van de linkse Arbeiderspartij, die van 2003 tot 2016 aan de macht was in Brazilië. De partij zou onderwijs willen laten geven over erecties en masturbatie bij baby's, onder invloed van een groep specialisten uit Nederland.

De oerconservatieve Alves heeft in het verleden gezegd dat religie weer een grotere rol moet krijgen op scholen. Ook zei ze: "De evangelische kerk heeft terrein verloren in de geschiedenis. We verloren een plek in de wetenschap toen we de evolutietheorie op school toelieten, toen we er geen vraagtekens bij plaatsten."

Tijdens een interview op de Braziliaanse televisie werd Alves gevraagd of een aanpak van minder woorden en meer daden niet beter zou zijn, omdat ze zich nu erg vaak moet verdedigen vanwege haar omstreden uitspraken. Daarop antwoordde ze dat ze vrijwel alle uitspraken deed in haar functie van evangelische pastor en niet als minister.