Slangenvangers in Australië hebben een tapijtpython gered die meer dan vijfhonderd teken op zich had. Het reptiel lag in een zwembad in een achtertuin in de stad Gold Coast in Queensland.

,,En jij dacht dat één teek erg was?’’ schrijft slangenvanger Tony Harrison bij een foto van de slang met honderden teken op zijn kop en lijf. In Queensland zijn ze wel wat gewend als het om slangen gaat, maar een slang met zo veel teken hebben ze daar niet eerder gezien. Zelfs Harrison met zijn 26 jaar ervaring niet.

De professionele slangenvanger haalde het dier uit het zwembad en nam hem mee naar een dierenkliniek om de teken te laten verwijderden. Toen hij het dier uit het zwembad haalde, voelde het alsof hij een zak met knikkers vasthield, ‘die onder mijn handen bewogen’.

Dierenartsen verwijderden in totaal 513 teken, aldus Harrison. Het kostte uren om alle beestjes weg te halen. Vooral de kleine teken onder zijn huid waren lastig. ,,Zijn hele gezicht was opgezwollen en bloedde door alle teken.’’

Hij verwacht dat het dier, dat de naam Nike heeft gekregen, zal herstellen. Al zal het nog wel even duren voor hij weer vrijgelaten kan worden.

Vermoedelijk was de slang ziek door hittestress of droogte, waardoor de parasieten hun kans schoon zagen om zich op hem te nestelen. Harrison denkt dat het dier in het zwembad een poging deed de teken te verdrinken.

Het is niet ongebruikelijk dat teken zich nestelen op slangen, maar in zulke grote aantallen wel.