Een ondergrondse ’geheime’ ruimte in Noordwijk heeft medewerkers van natuurbeheerder Zuid-Hollands Landschap en politie voor een raadsel gesteld. Het hol werd bij toeval ontdekt. Sporen die naar de maker of gebruiker van de ruimte kunnen leiden, zijn niet gevonden.

Een vrijwilliger ontdekte bij onderhoud aan een bosperceel aan de Duinschooten een stuk plastic dat uit de grond stak. Hij vertrouwde het niet en waarschuwde de boswachter. Ook de politie werd geïnformeerd. Nadat wat aarde was verwijderd kwam er een luik aan de oppervlakte met daaronder een grote ruimte, die aan de bovenzijde is verstevigd met een aantal dwarsbalken. ,,Een fors ding; 6 bij 3 meter met een stahoogte van 1.80 meter’’, aldus een woordvoerder van het Zuid-Hollands Landschap.

De politie weet niet waarvoor het ondergrondse hol diende. ,,Er is niets aangetroffen. Geen lege vaten of henneptoppen die duiden op de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Helemaal niets. Zelfs geen voetstappen. Omdat het hout op sommige plekken al volledig was doorgerot en er volop schimmel was, is de ruimte vermoedelijk al lange tijd niet meer gebruikt’’, aldus een politiewoordvoerder.

Via Twitter roept de politie Noordwijk mensen die meer weten over het hol om zich te melden. Verder onderzoek aan de Duinschooten is niet nodig. De medewerkers van het Zuid-Hollands Landschap zorgen ervoor dat de ondergrondse ruimte ontoegankelijk wordt gemaakt. Of het gat ook vol aarde wordt gestort, kan de woordvoerder van de natuurbeheerder nog niet zeggen. ,,Idealiter halen we materialen weg en maken we het gat dicht, maar dat kost geld.’’ Onvoorziene kosten waar het Zuid-Hollands Landschap geen rekening mee heeft gehouden. Zo wordt de natuurbeheerder ook geregeld geconfronteerd met mensen die her en der afval dumpen.
Foto