Het extreem gepolariseerde publieke debat in de Verenigde Staten heeft een nieuwe rel om op los te gaan: een vrouwelijk congreslid, dat danst.

Het gaat om de deze week ingezworen Alexandria Ocasio-Cortez: de 29-jarige Democraat uit New York is het jongste congreslid ooit. Iemand die geen fan van haar is, vond een oude video van haar en zette die op twitter met de bedoeling haar belachelijk te maken.

Op die oude beelden is te zien hoe de vrouw in haar studententijd danst. De video ging met dik 11 miljoen views viral, maar niet op de manier die de berichtschrijver bedoeld had.

De duizenden reacties onder de video maken vooral de poster van de video belachelijk. 'Goh, een mooie jonge vrouw danst. Wat goed dat je dit breaking news wereldkundig maakt' en: 'Iemand probeert Cortez in een kwaad daglicht te stellen door haar nog aardiger en menselijker te laten zien. Gelukkig hebben jullie extreem-rechtse trollen niet zo veel hersens.'

De berichtschrijver zelf houdt vol dat hij alleen maar een filmpje online zette, zonder negatieve bedoelingen, maar hij wordt er door velen op gewezen dat zijn hele timeline alleen maar berichten bevat die de Democraten belachelijk maken en Trump steunen en dat hij zich nu even gedeisd houdt in zijn opmerkingen nu miljoenen mensen door zijn berichten scrollen.

Inmiddels heeft het congreslid zelf nu ook teruggeslagen met een nieuwe korte video waarop ze danst voor de deur haar congres. Haar bijschrift: 'Ik begrijp dat de Republikeinen denken dat het schandalig is dat vrouwen dansen. Straks komen ze er achter dat vrouwen in het Congres ook dansen.'