Leerlingen ROC Rivor trekken aan de bel: geen diploma, school zwijgt
De vlag uit, knallende champagnekurken: niks van dat alles voor leerlingen van de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties van het ROC Rivor in Geldermalsen. Ze dachten een diploma te krijgen, maar de complete klas bleek nog achterstallig werk te hebben. De communicatie van de school laat al vijf maanden te wensen over, vinden de jongeren.
Het gaat om vier jongens, die samen één klas vormden. Ze moesten allemaal nog een rekentoets doen. Deelname - dus niet eens slagen - was voldoende voor een diploma. Voor twee van hen bleek dit inderdaad het geval: na de inhaaltoets in september kregen zij alsnog het felbegeerde papiertje.
Wat voor twee van de vier buiten kijf staat, is dat de communicatie van de onderwijsinstelling te wensen overlaat. ,,Ik kreeg maar niks te horenâ'', vertelt een van hen over de slagingsperiode. Terwijl mensen om hem heen zich voorbereidden op de laatste loodjes, bleef het bij hem en zijn klasgenoten angstvallig stil. ,,We namen zelf contact op met de school en hoorden toen pas dat we niet waren geslaagdâ'', zegt hij.
Edward de Bruin, een van de leerlingen, bevestigt dat de school de leerlingen niet actief heeft benaderd over hun openstaande werk. ,,Ik ben niet eens gebeld of ik wel of niet ben geslaagd, niks.'' Een woordvoerder van de onderwijsinstelling kan op dit moment niet zeggen waarom vier jongens uit één klas de verplichte rekentoets niet hebben gemaakt.
De twee overgebleven leerlingen, onder wie De Bruin, hadden volgens de woordvoerder ook hun beroepspraktijkvorming (bpv) niet afgerond; een verplicht onderdeel van elke mbo-opleiding waarbij leerlingen ervaring opdoen in het werkveld. De crux zat volgens de school in de verslaglegging van deze stage die zij niet zouden hebben gedaan. Eén van hen had het simpelweg niet gemaakt, de ander loog volgens de school aanvankelijk dat hij wel het nodige had ingediend. De Bruin is stellig: ,,Ik heb de bpv wel ingeleverd, maar hij is schijnbaar kwijt. Misschien is hij weggegooid.''
Nu, vijf maanden later, lijkt er toch eindelijk schot in de zaak te komen. De school geeft de leerlingen alsnog de kans hun diploma te halen. Ze hebben tot en met 3 december om hun verslagen in te leveren. Bij een voldoende mogen ook zij de schooldeuren achter zich dichttrekken.
Gerelateerde artikelen
Je hoort steeds maar weer rare verhalen over scholen.
Scholen horen hun leerlingen over de eindstreep te helpen en dan is het heel vreemd da de leerlingen niets horen of zelfs iets gemist hebben.
@stora: Komt er van als je scholen met elkaar wil laten concureren, het is een waardeloos systeem...
@HHWB, dat had ik allang door. Toen ik ooit mijn diploma haalde ben ik er ook gelijk mee gestopt.
@stora: Da's niet slim.... maar dat kan jij niet weten..
@stora:
toch maak je mij niet wijs dat je na het behalen van dat diploma niks meer hebt bijgeleerd
@botte bijl: Ach, iedereen wordt dom geboren, maar niet iedereen leert daarna echt veel bij.
En nee, ik heb het nu uitdrukkelijk niet over Stora
SamuiAxe:
klopt, en dan zijn er ook nog mensen die ergens midden in hun leven ophouden nieuwe dingen bij te leren
@botte bijl: Das dom
Juist het blijven leren van nieuwe dingen, talen, vaardigheden etc. zorgt ervoor dat de oude dag op afstand blijft!
SamuiAxe:
praat mij er niet van. veel nieuwe dingen zijn ook om het leven veiliger en gezonder te maken. ik doe mijn best om niet te ongerust te zijn en niet te zeuren bij sommige mensen, maar het lukt niet altijd
De administratie van heel die ROC is al jaren niet op orde. Toen ik er naar school ging, liep ik net zo goed mijn diploma mis door die rompslomp.
Eerst waren papieren niet ingeleverd. Toen waren de ingeleverde kopieën verdwenen. Toen werd me gevraagd om het hele examen opnieuw te doen. En 3 kwart jaar later kreeg ik een brief op mijn deurmat dat een totaal onbekend persoon voor mij was uitgeschreven op de school en weer 2 jaar later de vraag of ik nog eens naar school kwam (terwijl ik allang weg was daar).
Mij krijgen ze nog niet meer op het ROC al mocht ik er gratis studeren..
@Cubbie: Ik dacht dat de schoolinspectie in Nederland er ook is voor leerlingen. Of zie ik dat verkeerd?
Zelf kwam ik er ongeveer een week voor het mondeling schoolexamen Engels achter, dat je een 'specialisme' moest hebben: een schrijver, stroming, of periode waar je alles van wist. Was schijnbaar een keer genoemd aan het begin van het schooljaar op een dag, dat ik ziek was, en daarna nooit meer.
Gelukkig had ik net iets gelezen van een vrij onbekende schrijver, die niet veel boeken geschreven had, aangezien z'n carriere was begonnen terwijl hij in de dodencel op z'n executie wachtte. Ik redde het dus om nog op tijd genoeg van die schrijver te weten om die als specialisme op te voeren. Genoeg weten betekende in dit geval: meer dan de leraar. Je hoefde namelijk niet van te voren op te geven wat je specialisme was, dus de leraar wist niets van mijn onderwerp af. Uiteindelijk hebben we een boom opgezet over maatschappelijke relevantie als aspect van literatuur en had ik een dikke voldoende.
SamuiAxe. Inderdaad. Jij kent 'm dus wel.
@Jawel: Ik ken 'm inderdaad, ik ben al sinds kindsbeen een vreselijke boekenwurm. Ik heb zijn biografie gelezen dus was het niet moeilijk te raden wie je bedoelde
SamuiAxe: Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat zo is. Dat is zo rond mijn 18de gebeurt en ik ben intussen 33, dus ik denk niet dat daar op dit moment nog veel tegen te beginnen valt, haha
Ik heb mijn diploma's en certificering uiteindelijk via een andere onderwijsinstelling behaald. Daar verliep alles gelukkig wel gewoon netjes zoals het hoort.
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: